Leestijd: 6 minuten

3 nieuwe Facebook updates: Geen paniek!

In het nieuwe jaar zijn er een aantal grote veranderingen bij Facebook aangekondigd, maar eigenlijk verandert er bijna niks. De veranderingen zullen stapsgewijs doorgevoerd worden en zullen starten in Amerika. Genoeg tijd om hier als bedrijf of merk op te anticiperen.

1. Help! Een daling van het organisch bereik van content in Facebook?

Je hebt het vast voorbij zien komen en misschien ben je er ook even van geschrokken; Facebook gaat opnieuw een ander algoritme doorvoeren. Dit kan mogelijk een terugloop veroorzaken van het organisch bereik van bedrijven en merken.

De reden zou mede zijn omdat ex-Facebook-topman Sean Parker in een interview kenbaar zou hebben gemaakt dat Facebook een ‘Psychologisch verslavend platform’ zou zijn. Gebruikers worden overspoeld door content van bedrijven en merken. Mark Zuckerberg geeft via een Facebook post aan dat Facebook interactie tussen vrienden en familie het belangrijkst vinden en daarom hier ook voorrang aan gaan geven.

One of our big focus areas for 2018 is making sure the time we all spend on Facebook is time well spent.We built…

Geplaatst door Mark Zuckerberg op donderdag 11 januari 2018

Dit betekent dat jij als bedrijf of merk binnenkort een grote daling zou kunnen gaan zien in het organische bereik van je content. Het is nog niet bekend hoe groot de daling zal zijn, dit hangt af van meerdere factoren. Relevantie, emotie, interactie en antwoord geven op de behoefte van je doelgroep wordt dus nóg belangrijker.

Facebook blijft Facebook en dus een commercieel bedrijf wat geld wil verdienen. Wil je er zeker van zijn dat je content in het nieuwsoverzicht van je doelgroep verschijnt? Dan kun je er niet meer omheen om content te sponsoren. Hierin geldt wel dat er meer mediabudget nodig zal zijn om dezelfde resultaten te bereiken.

Wil je er als gebruiker zeker zijn dat je geen update van je favoriete merk of pagina mist? Zoals de updates van ***IJsbrekers***? Kun je dit aangeven door je voorkeuren te bewerken en te kiezen voor ‘als eerste weergeven’-optie.

2. Facebook gaat engagement bait bestraffen.

Nog een ‘dramatisch’ nieuwtje; Facebook gaat de strijd aan met engagement bait en zal dit gaan bestraffen. Content wat likes, shares en comments uitlokt, die verder geen toegevoegde waarden hebben, zullen minder organisch bereik krijgen.

Voorbeelden van engagement bait:
Vote baiting:

“Wat heeft jouw voorkeur? Stem met een hartje, duim, verbluft”

React baiting:

“Like dit bericht als je ook drop verslaafd bent!”

Share baiting:

“Deze prijs winnen? Deel dit bericht en maak kans..”

Tag baiting:

“Tag iemand waaraan jij direct moet denken..”

Comment baiting:

“Plaats een reactie in de comments, en maak kans..”

Bron: Facebook

We horen je denken,

“had ik eindelijk een contentvorm gevonden met een hoge engagement, is dit nu ook geen optie meer”.

Zo zwart wit hoef je het niet te zien. Facebook voert dit beleid vooral door om het bereik van pagina’s die alleen dit soort content plaatsen te kunnen verminderen. Zo hebben we van onze contactpersoon bij Facebook vernomen dat het af en toe gebruikmaken van een ***Stem met een like of love*** post niet direct gestraft zal worden met een daling in het organische bereik. Let er wel op dat dit soort content iets voor je community oplevert. Iemand die jouw pagina gaat volgen om iets te winnen, is een week later misschien niet meer geïnteresseerd.

Ook hierbij geldt dat het noodzakelijk is om je doelgroep echt te begrijpen en kwalitatieve content aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Informatieve blogs waarin je ervaringen deelt of antwoord geeft op bijvoorbeeld veel gestelde vragen.
  • Posts waar mensen zich mee kunnen identificeren, zonder dat je expliciet vraagt om interactie.
  • Stel open vragen aan je volgers, betrek ze bij je bedrijf of merk
  • Video content en dan vooral live video

Wij verzorgen voor verschillende bedrijven de (social) content marketing, neem eens vrijblijvend contact op, we denken graag met je mee!

3. Toch weer een apart nieuwsoverzicht?

In november 2017 was Facebook bezig met het testen van een apart nieuwsoverzicht voor vrienden en familie. Dit is bij een test gebleven. Opnieuw geeft Facebook aan om een extra nieuwsoverzicht uit te gaan rollen. Dit keer met lokale posts, events en nieuws. Dit nieuwe overzicht krijgt de naam “Today In” en bevindt zich op dit moment in een testfase in Amerika.

Bron: Facebook

Interessant voor gebruikers, maar dit kan ook zeker een positief uitpakken voor bedrijven en fysieke winkels. De content die op dit nieuwsoverzicht zal verschijnen zal eerst door Facebook goedgekeurd moeten worden.

Zodra er meer over Today In bekend is, zullen we dit zo snel mogelijk met jullie delen!

Vooralsnog geen reden tot paniek! Advies is om je Facebook inspanningen goed te blijven monitoren. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste social updates? Like onze Facebookpagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

#BLOG
Wat is nou eigenlijk IPM?
Lees blog
#BLOG
Nieuw in Facebook: 3D posts en 3D ads!
Lees blog
#BLOG
Optimaliseer je YouTube video’s en kanaal met 6 SEO tips!
Lees blog